Eu sunt un neica-nimeni

Ştiu ce sunt. Un no-name. Nu am nici un cuvânt de spus pe nicăieri. Asta nu înseamnă că nu judec, că nu mă uit, că nu citesc şi că nu plâng după lipsa de bun simţ a societăţii în care trăim.

Am scris zilele trecute pe pagina mea de facebook despre lipsa de măsură arătată de Bendeac în ultimul timp. Am pus chiar un citat din scrisoarea lui de acum câţiva ani intitulată „către un cocălar”. De atunci mă tot întreb cum poate un om să treacă linia şi să nu aibă nici o tresărire. Când a fost fals acest domn? Atunci? Sau acum când se întrece în a-i numi artişti pe aceşti afoni ai lăutarilor? Ce s-a întâmplat? Cum de a devenit salam artist? Chiar un artist deosebit? Ceea ce mă duce cu gândul că toţi avem un preţ.

Şi am un gust amar, teribil de amar. Mă doare sufletul. În urmă cu ani am aplaudat aceea scrisoare, am dat share, am dat-o pe mail-uri ca un exemplu. Uite domne, nu-i aşa că are dreptate? ce fantastic mi se părea. O persoană publică, cunoscută, tânără, lua poziţie vis a vis de invazia cocălarilor. Mă uitam avidă la În puii mei, râdeam de câte ori salam, guţă şi compania erau luaţi în tărbacă. Aplaudam. Aşa da. Habar nu aveam că era un circ ieftin. Mă gândeam cu multă naivitate că în momentul când devii persoană publică, formator de opinie, gândeşti şi trăieşti ceea ce spui. Cel puţin bendeac aşa dădea impresia. Ni se confesa câte a învăţat el de la unul şi de la altul. Chestii subtile ce ţineau de alte vremuri şi pe care noi, copii de oameni ai muncii, nu aveam de unde să le ştim.Unde s-au dus toate astea? Nimic nu rezistă în faţa banilor? Este lecţia pe care. cu amar o spun, cocălarii au învăţat-o cel mai bine.

Aseară, pe antene este o emisiune unde bendeac este jurat. Mă uitam pe altceva dar în pauzele de publicitate dădeam pe acolo. Am nimerit taman când acest domn era ofuscat că un concurent îl făcuse pe salam gunoi. Tinerii erau de Chişinău iar bendeac era ofuscat că nişte basarabeni au îndrăznit să-l facă gunoi pe salam. Chiar aşa? A ţinut să precizeze că l-a văzut pe salam făcând show în Vegas. Şi ce show. Şi ce artist. Am crezut că nu aud bine. Din păcate nu era o halucinaţie produsă de ploaie şi de frig, era un adevăr pe care domnul bendeac ni-l confirmă şi ni-l reconfirmă fără să precizeze când şi cu ce preţ a trecut linia. Astea sunt amănunte nesimnificative.

Da, domnule Bendeac ştiu, sunt un neica nimeni, un no-name, nu contez iar politicienii m-au învăţat asta demult şi pot să te înţeleg şi pe domnia ta. Doar cu teatru nu ai cum să întreţii parchetul alb din locuinţa dumitale numai că … e dureros mai ales pentru tinerii care au crezut în dumneata. Ca o mărturisire, influenţată de dumneata fiica mea a dorit să facă teatru. Am mers, pe când avea 16 ani, şi am făcut un curs, nu spun unde şi cum. Am dat peste oameni de teatru dedicaţi şi talentaţi. A avut spectacol pe o scenă şi şi-a dorit să facă mai mult. Am ales să facă întâi literele şi apoi să-şi urmeze pasiunea. Acum pot să-i spun liniştită să-şi vadă de studiu pentru că la noi nu va reuşi în veci mare lucru cu actoria decât dacă fie va accepta să treacă prin multe paturi, fie va face compromisuri cu alte guţă, salam şi compania. Doar cu talentul va muri de foame. Tocmai de-asta pot să te înţeleg şi pe dumneta. Cumva. Pentru că dumneata erai totuşi cineva, nu se punea problema atât de acut ca pentru un neica nimeni.

Ştiu că nu te interesez şi, pe undeva, nici nu-mi pasă doar că aş vrea ca seara, când ajungi acasă, obosit de la repetiţii, atunci când îţi torni un pahar de coniac fin şi te cuibăreşti în fotoliul tău alb, înainte de a sorbi o gură să te gândeşti câţi oameni ai dezămagit. Ştiu, nu contează … şi totuşi? Aştept cu nerbădare să-l văd pe guţă rânjindu-şi dantura falsă în show-urile domnului bendeac. Ca o picătură … ce mai contează …

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s