Protecţia copilului – o glumă

Întodeauna mi-a fost milă de două categorii de oameni: bătrânii cu pensii de CAP şi copii cerşetori. Bătrâni pentru că au muncit ani în şir pe câmpiile patriei şi n-au primit mare lucru, iar copii pentru că n-au nici o vină că au venit pe lume aduşi de doi tâmpiţi, şi de-ar fi numai unul, fiindcă genul ăsta de oameni nu se limitează la unul sau doi copii. Ieri eram în tramvai, alături un grup de trei ţigănuşi de 6-7 ani la cerşit. Cum nimeni nu le dădea nimic se hârjoneau între ei puţin mai gălăgioşi decât era normal. Pe mine una nu m-au deranjat, am văzut copii însoţiţi de părinţi sau bunici făcând mai multă gălăgie decât ei dar cărora nu li se făcea nici o observaţie. Ca paranteză, mă enervează maxim acei copii care se postează lângă un scaun începând să se zmiorcăie suficient de tare încât să fie auziţi „da io vreau să stau”. De obicei cineva îi oferă locul şi atunci începe altă  smiorcăială, „da io vreau să stau la geam”. Nimeni nu comentează.

În fine. Primul care a sărit cu gura pe ei a fost un moş ce căra o coroană. Iniţial am zis că îi cheamă să le dea ceva. Da, şuturi în cur. Pe urmă a sărit cu gura un tânăr la vreo 20 de ani. Aici am zis că nu se poate şi l-am întrebat pe acel tânăr ce are cu ei? Cum doamnă, sunt obraznici. Şi tu n-ai fost niciodată obraznic? Aici a sărit o altă doamnă, cu o violenţă ce m-a frapat. Se vedea că îi ura pe acei copii cu toată fiinţa ei. Ho, doamnă am zis, că sunt nişte copii fără minte, atâta ştiu, atâta fac, nimeni nu le-a arătat că se poate altfel. Doamna spumega la propriu. Copii se aşezaseră de-acum pe un scaun din faţa mea văzând că îi apăr. Unul dintre ei a dat să zică ceva şi i-am făcut semn să tacă. A tăcut. Doamana nu tăcea, efectiv lătra. Nu ştiu dacă aţi observat dar toate femeile grase – nu că eu aş fi slabă, se vopsesc roşcat. de ce? nu ştiu. „Ţie, urlă doamna că voia să se facă auzită, ţi-am dat cu spray în ochi””da mă, zice puştiul, ăsta era cel mai spălat dintre ei, mi-a dat” „Că m-ai scuipat şi-o să-ţi mai dau”. Haide doamnă, nu găseşti altceva mai bun de făcut decât să te războieşti cu un copil? Dacă nu poţi să-i ajuţi lasă-i în pace şi nu vor avea nimic cu dumneata”. Credeţi că s-a oprit? Noroc că i-a sunat telefonul. Puştii au coborât imediat iar la coborâre unul dintre ei se întoarce spre moş „iar tu tataie să-ţi vezi de morţii tăi”. Atâta i-a trebuit doamnei, s-a răsucit  spre mine şi a început „aţi văzut doamnă cât sunt de obraznici? Dumneata şi alţii ca dumneata le scoateţi coarne”, „Şi ce-ar trebui doamnă să facem? Se apară şi ei cum ştiu şi cum pot?”. „Ăştia zice doamna ar trebui omorâţi că aşa se nasc, ai dracu”. Aici m-a lăsat mască. „Doamnă nici un copil nu se naşte rău, devine, ceea ce e altă poveste”. Credeţi că s-a potolit. Nici gând. Ceea ce m-a făcut să spun că da, suntem un popor credincios, ţinem post şi mergem la biserică dar nu avem nici un pic de compasiune pentru semenii noştri mai puţin norocoşi. I-a sunat telefonul, a trebuit să cobor şi asta a fost. Un gust amar.

Atâta ură, atâta violenţă. Copii ăia de 6-7 ani, de 15 kilograme, prost hrăniţi şi prost îmbrăcaţi, nespălaţi, meritau astfel de vorbe? Unii spun că s-au săturat de ei, de obrăzniciile lor. Aşa o fi, dar … pentru Dumnezeu, sunt copii, nu au capacitatea să judece şi dacă peste tot primesc numai urlete şi şuturi în cur la ce ne aşteptăm? Oamenii aceia spumegau de furie. Cum poţi tu. adult de 100 kg. să te războieşti cu un copil? Ce fac autorităţile statului, mai ales sprotecţia copilului? De fapt unde să-i ducă? Într-un loc unde vor fi bătuţi în continuare, unde li se va fura din hrană şi ajutoare? Suntem o societate lipsită de milă, ţinem post fără să fim milostivi, preluăm citate din spusele sfinţilor, ne împăunăm cu ele fără a le pătrunde spiritul şi pe urmă ne întrebăm cu mirare de ce? Ce viitor au acei copii? Mai mult ca sigur sunt puşcăriabilii de mâine, lipsiţi de şcoală şi de educaţie. Din vina cui? A statului pentru care protecţia copilului e o glumă şi cumva, şi a noastră, pentru că ne este mai uşor să le dăm un şut în cur decât să le spunem o vorbă bună.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s