Cum te-ai transforma dacă …

Haideţi să facem un exerciţiu de imaginaţie. Cum v-aţi transforma dacă aţi avea bani? Nu foarte mulţi dar suficienţi încât să nu mai aveţi grija zilei de mâine, să puteţi să cumpăraţi orice doriţi, să aveţi menajeră, bonă pentru copil şi şofer. Cum v-aţi purta cu aceşti oameni? Să zicem că sunteţi generoşi şi le daţi salarii bunicele. Credeţi că pentru asta sunt datori să suporte tot ce vă trece prin cap? Munca lor, pentru că îi plătiţi, este de dispreţuit? Menajera strânge mizeria şi găteşte, bona suportă ifosele copilului sau copiilor, şoferul trebuie să stea drepţi de câte ori aveţi chef. Bine, în ziua de azi şoferul e înlocuit cu un om care are grijă de curte, depinde dacă aveţi carnet sau nu. Aţi fi în stare să faceţi tot timpul observaţii, să strâmbaţi boticul preţios când nu vă convine una sau alta, de multe ori exigenţe imaginate? Aţi arunca vorbe din vârful buzelor? Aţi fi în permanenţă nemulţumit/ă?

Pe vremuri oamenii cu stare aveau servitori. În timp, între familia stăpânilor şi familia servitorilor se formau legături. Stăpânii cununau, botezau, ajutau când era cazul.  Nu se făceau schimburi de impresii la fiecare pas dar nici nu-şi considerau servitorii nişte suflete moarte. Mioara Roman povestea într-un interviu că,  pe când se afla la Cairo, la ambasadă, a ţipat la bucătăreasă. A auzit-o tatăl şi i-a spus  că la ora cinci o aşteaptă la el în birou să o pedepsească. Copil fiind s-a chinuit toată ziua întrebându-se cu ce a greşit. Când a intrat în birou a întrebat. Răspunsul a fost simplu, pentru că a ţipat la bucătăreasă. În primul rând la vârsta ei nu avea voie să ţipe la oameni indiferent cine ar fi fost acei oameni, apoi pentru că din mâna bucătăresei mănâncă toată familia şi merită respect pentru asta. Cum pare? După mine firesc.

Zilele trecute asistam la un dialog între o menajeră şi un copil. Copilul mânca şi făcea mizerie în jur. Menajera îl roagă să fie mai atent că nu are timp să stea toată ziua cu mătura în mână în bucătărie. Copilul se răsuceşte pe scaun şi-i spune că şi ce dacă. A zis mama că de zece ori pe zi dacă mâncăm de zece ori pe zi eşti obligată să faci curat. Sesizaţi diferenţa?  Au fost inutile explicaţiile menajerei, că are în grijă o vilă întreagă cu nu ştiu câte camere şi dacă va sta toată ziua în bucătărie nu va avea timp pentru restul. N-a impresionat pe nimeni. Că doar eşti plătit, nu?

Pe urmă am stat şi m-am gândit: dacă aş avea bani să plătesc o menajeră oare cum m-aş purta?

Reclame

1 comentariu

  1. Cred ca felul in care ne purtam cu genul acesta de personal (menajera – cine are, chelneri, asistente etc). spune multe despre ce fel de oameni suntem. Eu am fost socata de cat de mult s-au schimbat niste prieteni cand s-au trezit cu o super mostenire si m-am gandit ca mai bine nu primesc nimic decat sa ma schimb atat de tare intr-un fel negativ.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s