Alexandr Soljeniţîn

Asta pentru că e vineri (iar vinerea am zis că voi recomanda un scriitor) 2 mai iar în zilele ce urmează vom sărbători, printre altele, şi terminarea celui de-al doilea război mondial. Noi românii aveam separat :  9 mai – ziua eroilor şi 10 mai – ziua regalităţii. Nu prea avem motive să serbăm terminarea războiului, un război din care, deşi ne-am pus singuri în genuchi, nu am primit nimic de la masa învingătorilor. Din contră.

Ce se mai poate spune despre Soljeniţîn? S-au spus atât de multe încât nu ai cu ce să vii nou. Neadaptat. Nu s-a împăcat cu traiul în URSS, nu s-a împăcat, după expulzare, nici cu traiul în occident. Adevărul este că nu există o societate ideală nicăieri în lumea asta. Oricât ne-ar place nouă să credem că dincolo e mai bine nu e chiar aşa. Şi acolo ai obligaţii, şi acolo munceşti (acolo chiar eşti obligat să munceşti), şi acolo sunt nedreptăţi. Diferenţa constă într-un trai mai calm, nemarcat , atât de pregnant, de grija zilei de mâine. Pentru un om care simte orice nedreptate ca pe o suferinţă proprie şi personală nu e bine nicăieri. Cam ăsta era Soljeniţîn, sau, cel puţin, aşa îl percep eu. Oricum ar fi, ca să faci ce a făcut scriitorul în anii 60 şi 70 îţi trebuie mult curaj. Să spui atunci, când URSS era pe culmile gloriei, că totul era o minciună, să vorbeşti de gulag, de oamenii nevinovaţi de acolo, să le spui poveştile asumându-ţi orice risc nu e tocmai la îndemâna oricui. Să spunem doar că dactilografa care transcria Arhipelagul Gulag a fost ucisă de serviciile speciale sovietice. E suficient?  Să spunem că în 1974 a fost urcat în avion şi expulzat în Germania Federală? Să spunem.

Vi-l recomand din tot sufletul. Vi-l recomand pentru că trebuie să ştim poveştile acestor oameni care au suferit pentru idealurile lor. Să ne gândim că, poate, am cunoscut astfel de oameni, gulagul românesc nu a fost cu nimic mai prejos decât cel sovietic (avem un talent deosebit în a prelua cu uşurinţă tot ce e rău şi de a ne depăşi învăţătorul), că astfel de oameni au trăit lângă noi iar noi, poate, nu am avut habar. Aşa că am să-l las chiar pe autor să vă lămurească de ce trebuie să-l citiţi. Sper. Cărţile lui sunt pline de citate, cărţile lui vorbesc despre miracole care schimbă oamenii, cărţile lui spun că stă în puterea fiecăruia dintre noi să fie mai bun. Să nu uităm, doar oamenii pot iubi.

Arhipelagul Gulag: “ÎNCHIN aceasta carte celor care nu au avut destulă viată ca să istorisească ei cele prezentate aici. Şi să mă ierte că nu am văzut, nu mi-am adus aminte, nu am desluşit totul”.

Pavilionul Canceroşilor: „Păi, uite ce-i socialismul moral: oamenii să nu fie îndemnaţi să-şi caute fericirea, fiindcă şi ea e tot un idol al pieţei „fericirea”! Ci înţelegerea reciprocă. Fericit este şi animalul care-şi sfârtecă prada, dar dragoste unul altuia nu-şi pot purta decât oamenii! Şi acesta este lucrul suprem accesibil oamenilor!”/ „Uite, eu îmi educam copii şi eram fericit. Iar ei m-au călcat în picioare. Ca să nu mai vorbim de aşa-numita „fericire a generaţiilor viitoare”. Cine ştie ceva despre ele? Cine a discutat cu generaţiile astea viitoare pentru a şti căror idoli li se vor mai închina şi ele? Prea mult s-a schimbat ideea despre fericire de-a lungul veacurilor, ca să ne încumetăm s-o pregătim din timp. Când vom putea să călcăm în picioare franzelele de pâine albă şi să ne înecăm cu lapte, încă nu înseamnă că vom fi fericiţi. Dar împărţind din puţinul nostru suntem fericiţi deja şi astăzi. Dacă nu te preocupă decât „fericirea” şi înmulţirea vom umple, fără nici o noimă, pământul şi vom crea o societate cumplită…”

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s