Haruki Murakami

Anul trecut la decernarea premiilor Nobel pentru literatură i-am ţinut pumnii. N-a fost să fie dar sunt sigură că va fi. Ce poţi spune despre cărţile lui? Că sunt undeva la graniţa dintre sci-fi şi literatură. Ca un vis. Toţi visăm, mai mult sau mai puţin, unele vise sunt ca nişte poveşti în care avem puteri nebănuite. Adevărul este că subconştientul nostru are puteri nedescoperite.  Astfel, oaia devine un animal nu numai ciudat dar şi un fel de reprezentant al puterilor altei lumi. Blânda oaie nu mai e chiar aşa de blândă În căutarea oii fantastice. Umbra noastră. De câte ori ne-am gândit la ea ca la un însoţitor separat cu trăiri proprii şi martor mut al tuturor frământărilor noastre? Toţi avem umbră dar după ce citim La capătul lumii şi în ţara aspră a minunilor ne privim umbra cu alţi ochi. Ca un eu care ne însoţeşte şi de care nu suntem conştienţi.

Iubirea?  Ei bine acest sentiment care ne face să trăim, să simţim, să privim lumea altfel, acest sentiment care ne ridică tensiunea, care ne coboară şi ne ridică stările sufleteşti este analizat în Pădurea Norvegiană că de, nu toţi putem iubi sau simţi plăcerea cu aceeiaşi intensitate. Tinerii se regăsesc În noapte când se zbat să elibereze pe unul dintre ei din capcana unui televizor, ca o parabolă vis a vis de societatea în care trăim şi unde televiziunea joacă un rol important fie că vrem fie că nu.

Ce să spun? Un univers încărcat de simboluri în care te regăseşti sub o altă dimensiune. Este imposibil să nu-l înţelegi, doar oamenii lipsiţi de imaginaţie nu s-ar regăsi în scrierile lui Murakami.

Acum citesc 1Q84, adică un an 1984 scris altfel pe care îl poţi citi datorită acestui fel de a-l scrie cum vrei. Ca o altă interpretare a unei vieţi, a propriei vieţi, pentru că, nu-i aşa? fiecare ne interpretăm propria viaţa cum vrem. Pentru că: marea majoritate a oamenilor nu caută adevăruri care se pot demonstra. În cele mai multe cazuri, după cum ai spus şi tu, adevărul aduce cu sine multă durere. Iar oamenii nu vor ceva care să le provoace durerea. Ce le trebuie lor sunt nişte poveşti frumoase care să le ofere un sens mai profund existenţei lor. Aşa a apărut şi religia.”

Încercaţi să-l citiţi, nu e greu dar aveţi nevoie de un exercţiu de imaginaţie ca să-l înţelegeţi.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s