Pensia, această nebuloasă

Zilele trecute m-am uitat nedumerită la anunţul că pensiilor celor care au scăpat de muncă între 2011-2014 se vor majora cu 63 de lei. Întâi am râs pe urmă mi-am dat seama că aceşti proaspeţi pensionaţi sunt mai mulţi decât cei care au părăsit munca cu mai mulţi ani în urmă, aşa că este un calcul simplu având în vedere că vine campania electorală. Pensiile acestea, nenorocit de mici, m-au nedumerit întodeuna. Cum se calculează. Cineva, mai specialist, mi-ar spune că este în funcţia de contribuţia fiecăruia. Aşa să fie? Am în familie aşa:

– tata, pensionat din 90, 40 de ani de muncă, strungar într-o fostă mare uzină, suma 1200 de lei;

– mama, pensionată în 99, 38 de ani de muncă, a lucrat în comerţ, suma  840 de lei (9 ani munciţi după 90);

– fratele mamei, 21 de ani de muncă, 17 la o turnătorie din Ploieşti şi 4 ani adunaţi după 90, pensie 550 lei, la care se vor adăuga cei 63 de lei şi o să ajungem la 613 lei;

– soţia unchiului, 10 ani de muncă, la o seră de pe lângă Ploieşti, o parte sub comunism, o parte după 90, nu mai ştiu câţi şi cum, pensie 350 de lei;

C e au în comun aceşti oameni? Sunt egali ca şi apreciere la baza de calcul.  90% din anii lucraţi i-au lucrat sub comunişti, deci contribuţiile, după noul sistem, la cât ar putea să se ridice?Habar n-am da nu cred să fie cine ştie ce. Să menţionăm ca tata a ajuns la 1200 după ce i s-au recunoscut 7 ani de grupă, vechimea de sus reprezintând anii efectiv lucraţi şi nu mai ştiu ce sporuri  care i s-au dat de câţiva ani încoace. Dar, sunt 40 de ani de muncă, zi după zi, opt ore cu sâmbete cu tot.  Mama are cei mai mulţi ani lucraţi sub noul sistem dar cu toate astea, este cea mai dezavantajată. Este adevărat că în comerţ salariile au fost mici doar că nu era munca necalificată şi ceva, ceva în plus faţă de salariul minim trebuie să fi avut. Cum se calculează?

Pe de altă parte, ceilalţi doi au tăiat, pe bune, frunze la câini toată viaţa. Au făcut ce le-a plăcut şi ce au vrut. Munca nu le-a plăcut, se vede din anii lucraţi, după 90 nici nu mai ştiu cât au lucrat, mai ales unchiul nu ştiu dacă a lucrat iar mătuşa a făcut cei zece ani ca să beneficieze de o pensie socială, a muncit de la 45 la 55, că pe atunci se ieşea la pensie la 55 de ani şi atât, în rest a aşteptat pomană de la stat, de la alţii, etc … Chiar aşa este, de câte ori nu s-a dus mama la Ploieşti să le ducă una alta că mureau de foame. Cam cum trebuie să se simtă un om când vede, după 38 de ani muncă că are 840 de lei pensie iar un om care a muncit 17 ani ajunge la 613 lei? Vă spun eu, ca cel mai mare prost, pentru că diferenţa de 200 şi ceva de lei între cei doi nu este hotărâtoare. Să mai adaug că ai mei au fost conştiincioşi? Că au beneficiat de medical de câteva ori în viaţa lor şi atunci pentru diagnostice grave, operaţii sau internare pentru tratament hernie coloană de disc? Cred că aşa au fost marea lor majoritate. Au luptat să-şi facă o casă, să ofere condiţii mai bune copiilor, etc… că nu au reuşit mare lucru e altă poveste dar au muncit ca un metronom nişte zeci de ani ca să ajungă la bătrâneţe să nu poată plăti medicamentele. Cum naiba se calculează? Cum se apreciează munca de o viaţă a unui om. Pentru că indiferent, sub comunism sau nu, una este să dai contribuţii sociale 10 sau 17 ani şi alta 38 şi 40. Nu?

 

Anunțuri

3 comentarii

  1. Turnătoria are grupa 1 (cea mai mare) echivalează cu munca de miner. Ca si venit, nici nu se compara cu venitul unui lucrător din comerț.
    Nu e ceva de invidiat, majoritatea de acolo nu mai apuca pensii, dau ortul popii foarte repede din cauza bolilor profesionale (silicoza, etc.) care nu se pot preveni sau evita.

    • în primul rând îmi cer iertare pentru întârzierea cu care răspuund. ştiu şi eu că turnătoria se încadrează la grupa I. dar totuşi, sunt numai 17 ani de cotizaţie faţă de 35 ai mamei, ca să nu mai vorbesc de tata care are 7 ani de grupa II şi peste 40 de ani de vechime, cu grupa sărea lejer de 44 şi are pensie 1100, chiar să nu conteze deloc perioada de cotizaţie? atunci şi dacă muncesc 10 ani tot iau 350 de lei, de ce să muncesc zi de zi 40 de ani. eu una, la limita de vârstă o să am, cu condiţia să ies la 63 de ani, 43 de ani vechime. şi? probabil că o să am în preajma unui punct. un punct acum e 800 de lei. adică undeva la 650. iar unul care a muncit 10 ani o sî iasă cu 350. e corect?

    • ca să fiu bine înţeleasă am mai dau un exemplu. o femeie care munceşte ca femeie de servici, cu salariu minim pe economie, una munceşte 10 ani şi are pensie socială de 350 lei, alta munceşte 40 de ani şi are pensie de 750 de lei. unde este motivaţia pentru a munci 40 de ani? cam asta e problema. părerea mea este că însăşi guvernanţii avantajează nemunca. că aştfel nu văd motivaţia acestui punct de pensie când orice calcul ar trebui raporat la un minim de 350 de lei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s