Doar profesorii sunt de vină

După ce s-au încheiat simulările la bac încep şedinţele cu părinţii. Cei mai mulţi părinţi sunt nemulţumiţi. Că o fi, că o împărţi, cert e că de vină sunt numai profesorii. Doar ei. Părinţii nu au nici o responsabilitate iar copilul, chiar dacă a împlinit 18 ani, nu are minte. Aşa se susţine la unison de mi se face greaţă. Copilul ăsta ştie în schimb să nu vină la şcoală, să răspundă obraznic, să aibă – cică, viaţă socială aşa cum o înţelege el, cu mintea aceea insuficient de matură – aici se poate să manifestăm toată înţelegerea din lume, şamd … Măi oameni buni aşa să fie?

Când lucram am avut o perioadă când am primit un flux de tineri, chiar foarte tineri, proaspeţi absolvenţi ai diverselor universităţi. Ceea ce m-a frapat a fost felul de a se îmbrăca. Să ne înţelegem, nu sunt o babă comunistă ,dar totuşi e o diferenţă când mergi la slujbă şi când mergi la plajă. Ei bine ei veneau ca la plajă. Mai ales fetele. Tineţi cont că lucram într-o uzină mare, cu muncitori şi alea, alea, erai obligat uneori să mergi în producţie iar muncitorii nu sunt tocmai oameni calini. De altfel, ce poţi să-i spui unui om când porţi o bustieră şi-o pereche de pantaloni scurţi de ţi se vede juma de bucă? Cam asta se întâmpla. De fiecare dată mă întrebam ce fel de oameni sunt ăia de-au lăsat copilul să iasă aşa din casă? Chiar nu putea să-i atragă atenţia că se duce la servici? Nu am răspuns.

Pe de altă parte copii sunt aşa cum i-am educat noi, părinţii. Şcoala nu are nici o treabă cu asta. Educaţia vine de acasă. Ce poate să facă un profesor? Care e datoria lui? După mine să predea materia pe care o stăpâneşte. Cât de bine poate. Nu vreau să generalizez dar cred că majoritatea dascălilor încearcă să-şi facă datoria. Unii fac chiar mai mult. Profesoara de română de la fiii-mea a făcut la un moment analiză de text pe versurile lui Smiley, alea cu cai verzi pe pereţi. Tot ca să îi atragă. A fost inutil pentru că la ora următoare doar trei sau patru elevi îşi făcuseră tema. Furioasă le-a dat, ca pedeapsă, să rezolve nu ştiu câte subiecte de bac. Tot inutil, pentru că intrau pe net şi copiau fără să-şi pună o secundă mintea la contribuţie. Ce poţi să faci în condiţiile astea? Tot ea ne-a spus, la şedinţele cu părinţii, că fiind uman şi având şapte ore pe săptămână studiu nu vede necesitatea unor ore de pregătire suplimentară. Chiar aşa. Sunt şapte ore săptămânal. Important e să vină şi copii. Să mai adaug că şi la celelalte materii de bac profesorii făceau deja pregătire suplimentară. Deci, ce ar mai putea face? Spuneţi şl voi. Sau măcar gândiţi-vă un pic.

Să ţineţi cont că discutăm de copii maturi din punct de vedere legal. Adică peste 18 ani, copii cu tupeu care au impresia că le ştiu pe toate.  Păi dacă tot le ştiu pe toate n-ar trebui să-şi cunoască şi propriu interes? Spuneţi şi voi? N-ar trebui, tu, ca părinte, să stai de vorbă şi să-l întrebi ce vrea? Să-i explici că nu e totul să vrei mai trebuie să şi poţi. Pentru că majoritatea sunt inteligenţi sunt convinsă că ar reuşi să ia bac-ul dacă ar depune un minim de efort. Cine e dator să-i lămurească? Profesorii o fac dar tu părintele ce faci?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s