Studiile în străinătate

Toată ziua de ieri s-a vorbit pe posturile de ştiri despre oferta educaţională în străinătate. Despre cât de extraordinare sunt universităţile de acolo. Bine, era acelaşi lucru reluat din oră în oră. Se sublinia că în statele nordice taxele de şcolarizare sunt zero. Măi să fie. Chiar aşa? Adică occidentalii ăştia de-abia aşteaptă copii noştri? Sunt acei copii care obţin rezultate la olimpiadele de ştiinţe exacte şi pe care îi vor universităţi de renume. Dar aceşti copii sunt, ca procent, 0,01% din totalul elevilor de liceu. Ce facem cu restul de 99,99%? Dintre ăştia, s-a demonstrat că 50%  nu sunt în stare să treacă bac-ul. Ce vorbim atunci?

În urmă cu un an şi ceva, fiind interesată, am studiat problema. La orice universitate din afară una dintre condiţii era obţinerea unei note mai mari de 8,50 la bac. Scrisoarea de intenţie se acceptă dar răspunsul deinitiv îl ai după examenul de bac. Atunci afli şi dacă te încadrezi sau nu în bursă. Bursă care nu acoperă decât o parte din cheltuieli, adică undeva între 30 şi 70%. Dacă ţinem cont că un an de studiu costă între 30000 şi 70000 de euro, în funcţie de specialitatea aleasă, faceţi un calcul şi vedeţi că nu e deloc ieftin. Să ţinem cont că trebuie să ne pregătim pentru vreo cinci ani de studiu, cu mastere cu tot, şi ajungem la o sumă deloc neglijabilă. Ca să obţii o bursă integrală ar trebui, dacă nu eşti olimpic (şi nu la română), să ai note excepţionale la bac şi o activitate de voluntariat extraordinară, şi nu pe vorbe. Ţările nordice au ofertă gratuită de studii dar nu oferă cazare şi masă. Eu una n-am găsit nici o ofertă de studii scutite de taxe, dar dacă la tv spune,  aşa o fi. Aveţi idee ce înseamnă asta? Adică să asiguri cazarea şi masa unui copil? Să ţinem cont că ţările nordice nu sunt ţări ieftine iar copii noştri, marea lor majoritate, nu sunt genii. Tot ieri se mai spunea că au posibilitatea unor job-uri part-time. Adevărat, dar să ţinem cont că dacă nu ai rezultate bursa se pierde iar după mine, e foarte greu să ai şi o slujbă, la ei chiar dacă sunt 4 ore de muncă trebuie să munceşti, şi să obţii şi rezultate atât de bune încât anul următor să fii recomandat pentru bursă. Ştiu că e greu dar nu imposibil numai că mă întreb: sunt copii noştri educaţi să facă faţă unor astfel de cerinţe? Sunt eu capabil, părintele, să-i asigur diferenţa de bani fără să-mi ipotechez casa? S-ar putea să nu pot să fac asta pentru că băncile au nişte criterii de evaluare a riscurilor foarte stricte acum. Nu ştiu, cred că înainte de orice trebuie să ne evaluăm lucid şi apoi să luăm nişte hotărâri.

După rezultatele la simulări, fii-mea de exemplu, cu media de 8,43 nu s-ar califica nicăieri. Repet, dacă ai bani, tot ce am spus anterior nu contează, dar marea noastră majoritate suntem oameni obişnuiţi şi nu întoarcem banii cu lopata. Chiar acum la tv se vorbeşte de o universitate din California despre oferta educaţională unde media de bac nu contează şi care oferă marea cu sarea. Haideţi să fim serioşi. Numai transportul de două ori pe an, dus-întors, şi te seacă la buzunar. Fără voie îmi aduc aminte de mama unei colege din liceu care obişnuia să spuncă că e simplu să fii deştept printre proşti.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s