De la tăbliţele de lut

kindle

Acest articol este scris pentru concursul Spring SuperBlog2014. Asta ca să nu zică careva că nu a fost avertizat. Când m-am apucat de acest articol m-am gândit că atunci când m-am născut nu aveam în casă decât un radio. Mai mult, soţul meu, care e un pic mai în vârstă, avea pe perete un difuzor. Când aveam patru ani ai mei au cumpărat primul televizor, un Venus pe lămpi. Ce fericire a fost atunci. În cincizeci de ani cât de mult şi cât de rapid a evoluat societatea. Asta ca să nu comparăm cu vremurile trăite de părinţii sau de bunicii noştri. Tatăl meu, născut în 1934 a învăţat în primele clase scriind pe tăbliţe. Nu ca ceea din imagine. Dar tăbliţă, de care avea o grijă deosebită să nu se spargă. Caiet primeau când trecea într-a cincea. Am spus caiet nu caiete. Cea mai veche scriere literară a omenirii este povestea lui Ghilgameş, păstrată lacunar pe douăsprezece tăbliţe de lut. Pe lutul acela s-a scrijelit o poveste despre viaţă, sau o viaţă în cautarea nemuririi. Cine ştie, poate că asta căutâm şi noi dar nu ştim s-o spunem frumos.

Am mai spus că îmi face plăcere să citesc, citesc mult şi variat. Dacă m-ai pune să aleg între o carte şi un obiect de îmbrăcăminte aş alege, fără ezitări, cartea. Pentru că atunci când eşti femeie, mamă – trebuie să mai vezi şi ce face copilul pe la şcoală, ai anumite obligaţii casnice, timpul pentru lectură este limitat. Am noroc însă cu  magazinele online, unde găseşti tot ce ai nevoie, cum ar fi şi http://www.marketonline.ro . Acum chiar aş avea nevoie de o maşină de tocat şi am văzut pe pagina lor o promoţie interesantă. Nu înţeleg criticile aduse acestor magazine, poţi avea surprize cumpărând direct, iar personal cred că viitorul le aparţine. Este simplu, ai posibilitatea să cauţi producătorii care te interesează plus avantajul de a stabili sumele în jurul cărora să se facă cautarea. Puteţi vedea detalii pe site. Nu mai vorbesc de livrare, care este rapidă şi acasă. Economiseşti  bani, că deplasările costă,  dar mai ales timp (e greu umbli din magazin în magazin când motorul de căutare din site îţi permite să faci comparaţii) timp în care, de exemplu, cum sunt eu, pot citi.

în tinereţea mea accesul la informaţie era limitat. Cenzura funcţiona peste tot. Nu aveai voie să spui anumite lucruri, erai educat de acasă ce anume poţi spune cu voce tare, un grup de mai multe persoane era considerat dubios, programul la televizor era limitat la două ore şi nu era prezent decât tovarăşul sau realizările măreţe ale epocii de aur pe care o trăiam. Ne rămâneau cărţile dar era greu să ai acces la ele, de obicei tot ce era deosebit se tipărea în ediţie limitată şi, dacă nu aveai o pilă – eterna pilă din societatea noastră, nu prea aveai cum să intri în posesia lor. Îmi amintesc că prin anii 80 s-a republicat  Istoria literaturii române a lui Călinescu. Ce agitaţie a fost atunci, câtâ lume era dornică să intre în posesia ei de ziceai că toată lumea era preocupată de critică literară. Cred că mulţi măcelari, ospătari, şoferi de taxi, vânzători de alimentară au acasă Istoria literaturii române de Călinescu. Ei aveau pilele necesare procurării cărţilor. Era şi asta o suferinţă, pentru anumiţi oameni. Tineri de azi nu-şi pot închipui cum era, se uită nedumeriţi şi te întreabă „dar voi ce aveaţi?”. Păi … mai nimic.

kindle2Nu prea poţi să-i judeci, teoriile conform cărora generaţia cu cheia de gât era mai fericită, mi se par puerile, diferenţele între generaţii au existat dintodeuna iar ei au acum posibilităţi nelimitate. Că socializează mai puţin, e adevărat dar şi noi cu câţi prieteni am rămas după o viaţă? Dacă e să fim drepţi putem spune: cu prea puţini. Aşa e viaţa, leagă şi desface.  Dacă tot am vorbit despre cărţi, despre când şi unde citim, când avem timp pentru asta, să spunem că un dezavantaj al cărţii tipărite este formatul. Mai voluminos, şi că nu întodeuna are loc în geantă, dacă citeşti în mijloacele de transport în comun, sau dacă pleci undeva. Un eBook e altceva. În primul rând avantajul constă în capacitatea de stocare, astfel încât poţi avea la dispoziţie mai multe cărţi, mai ales pentru cei care au obiceiul să se aventureze în mai multe lecturi deodată. Nu afectează ochii, nu afectează somnul, iar imaginea redată poate fi confundată cu o pagină reală. Pe lângă toate astea dimensiunile de 166 x 114 x 8.7 mm şi greutatea de 170 grame cred că sunt mai mult decât convingătoare. Preţul nu este unul prohibit, cum aveam impresia, iar dacă doriţi mai multe informaţii accesaţi pagina http://www.marketonline.ro/ebook-reader/ebook-reader-kindle-wi-fi-negru. Veţi găsi acolo mai multe informaţii interesante şi nu numai. Dacă tot am ajuns aici, să spunem că dacă modelul din imagine- ebook reader kindle wi-fi negru,  nu vă convine din varii motive, tot la marketonline puteţi găsi mai multe oferte pe: http://www.marketonline.ro/tablete-pc/ebook-reader/. Zic că aveţi de unde alege.

Poate vă gândiţi un pic ce progres a făcut omenirea, nu numai în ultimii cincizeci de ani ci de-a lungul existenţei oamenilor pe acest pământ. De când au realizat importanţa cunoaşterii şi necesitatea transmiterii informaţiilor din generaţie în generaţie. S-a început cu tabliţele din lut, Moise a coborât de pe munte cu cele zece porunci pe două tăbliţe, de la papirusurile egiptene, pergamentele şi hârtia de orez a chinezilor. Cezar a inventat codex-urile, asemănătoare cărţilor pe care le ştim azi, şi toate erau copiate de mână de aceea era scumpe şi rare. De-abia în 1455, adică secolul XV, Gutenberg inventează un nou tip de presă tipografică ce folosea litere mobile. Este momentul când, în Europa,  s-a produs o explozie a informaţiei. Cărţile putea fi tipărite mai rapid. Cu toate astea au mai trecut aproape trei sute de ani până când cărţile au devenit accesibile. De-abia la mijlocul secolului XIX hârtia din celuloză, mai ieftină, a fost introdusă pe scară largă  permiţând editarea de manuale şcolare şi de cărţi din orice domeniu ducând la un salt al alfabetizării în statele cu o economie dezvoltată. Şi nu numai. Dacă nu exista acest progres real poate că nici n-am fi avut Şcoala ardeleană şi am fi scris acum litere chirilice. Şi pentru că suntem ca într-un cerc care trebuie să se închidă omenirea revine, sub altă formă, tot la tăbliţe, pentru că nu-i aşa?

Şi tăbliţele evoluează.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s