Să ne evaluăm propriul copil

Niciodată nu mi-a plăcut să par altceva decât ceea ce sunt. Sunt un om cu posibilităţi financiare modeste, poate un pic mai cult  dar … cam atât. Nu toţi avem capacitatea de a ne urma visele până în pânzele albe. Şi nu toţi putem fi genii. Că noi, ca popor, excelăm în a părea mult mai mult decât ceea ce suntem este deja, altă poveste. Când avem copii tot universul nostru se transformă, se raportează la aceea fiinţă ca şi cum asta ar fi începutul şi sfârşitul  Dincolo de aceste sentimente, fireşti, ar trebui ca în forul nostru interior, intim, să ne evaluăm copilul cu obiectivitate. Suntem în stare? Toţi ne dorim un copil deştept, şi toţi copii sunt aşa, doar că şi el este unic, este, dincolo de ce vrem noi, o entitate unică cu un fel propriu de evoluţie. Nu înţeleg părinţii care fac din copil depozitarul viselor lor pierdute. El este el şi are propriile speranţe care, de cele mai multe ori, nu coincid cu ale tale. Poţi să-i dai sfaturi, ca părinte şi prin prisma experienţei cum ar fi bine, ca o sugestie, dar lasă-l să aleagă. Greşeşte? Altfel cum să înveţe? Asigură-l însă că-i vei fi aproape, orice ar fi. Uneori este suficient .

Evaluare începi să o faci din primele clase. Dacă e bun la aceea aritmetică nu înseamnă deloc că e un matematician, matematica adevărată se face în liceu şi-apoi în facultate. Nici măcar clasele V-VIII nu te edifică decât asupra uşurinţei cu care asimilează anumite cunoştiinţe. Ca părinte, chiar dacă nu ai timp să faci lecţii cu el e bine să te uiţi, din când în când, peste ceea ce face raportat la temele din programa şcolară. Poţi să-ţi faci o imagine şi-apoi sî te gândeşti le ce este bun copilul tău. La ştiinţe exacte? La literatură? Arte plastice? Să menţionăm, aşa, în treacăt că programa de real din liceu este diferită faţă de ceea ce se face în generală. Adică materia de liceu este mai grea. Poate să fie foarte bun în generală la tot ce înseamnă ştiinţe exacte ca în liceu să schioapete serios. Depinde foarte mult de cum asimilează copilul noţiuni noi şi, mai ales, de ce fel de profesori va avea. Există un remediu, meditaţiile, dar nu întodeauna ni le putem permite. A face matematică la modul serios, sau chimie, sau fizică înseamnă un studiu individual  zi după zi. aşa că, pentru a avea rezultate adevărate, şi dacă nu eşti mulţumit de actul profesoral, ar trebui ca aceste meditaţii să le suporţi financiar toţi anii de liceu. Şi nu e simplu pentru un om cu venituri modice. Tineţi cont că scrie un om care a făcut un liceu de chimie, decoperind cu groază ce înseamnă chimia organică. Chimia din anii de şcoală generală e simplă şi frumoasă dar … chimia organică e mama belelelor. Pe atunci nu ştiam acest lucru, părinţii mei erau oameni simpli şi nu au ştiut să mă sfătuiască. Au fost mândri că mod sunt pasionată de o materie atât de ingrată. Eu una n-am ştiu ce mă aşteaptă, eram un copil de 14 vrăjit de laboratorul de chimie. Dar noi, cică, teoretic suntem cu un pas înaintea lor, adică mai elevaţi şi avem ştiinţa să ne evaluăm proprii copii. Oare?

De ce avem pretenţii atât de mari de la ei când noi nu suntem în stare să le dăm un sfat corect?

Sunt ei de vină că nu pot sau noi că nu i-am îndrumat spre un domeniu care să le placă?

Asta pentru că sunt în toi evaluările şi pentru că ei, copii , se întreabă,din spirit de frondă, la ce sunt bune aceste evaluări. Păi, din toate măsurile luate de ministerul educaţiei aceste evaluări mi se par bune, iar noi, părinţii avem responsabilitatea pentru evaluare proprie a copilului şi îndrumarea ulterioară. Dacă un copil ia 5 sau 6 la mate şi 9 la română de ce să-l îndrumi spre real? Că e mai altfel? Mai bun cică. Poţi să-l ajuţi în anii de liceu? Zic şi io. Înainte de şcoală sau de orice evaluare haideţi să ne vedem copii obiectiv nu pornind de la premisa că dacă eu sunt inginer şi el tot inginer trebuie să ajungă.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s