Baba şi mitraliera

Întodeauna m-a amuzat expresia asta. Imaginea unei băbuţe neputincioase cu o mitralieră în braţe are ceva amuzant prin contradicţie. Deşi, atât timp cât există o femeie, deputat palestian, ajunsă în funcţie pentru că nu ştiu câţi fii ai ei au murit în atentate sinucigaşe, fiind elogiată pentru asta,  nimic nu mă mai miră.

Postul ăsta a pornit de la presupusa intenţie a domnului Tăriceanu de a candida la preşedinţie.  Mă gândesc că noi, ca popor acceptăm orice din partea unui politician şi nu sancţionăm nimic, de aceea moralitatea în politica românească este sublimă dar lipseşte cu desăvârşire. Oriunde în lumea asta un candidat la un post public important , nu are importanţă care, trebuie să aibă un minim de moralitate. Un familist este de obicei perceput mai bine de votanţi. Nu şi la noi, unde alături de celalte instituţii nici căsnicia nu mai reprezintă un reper.

Acum câţiva ani un politician austriac a fost surprins de nişte camere de filmat instalate în pădure pentru supravegherea animalelor în timp ce făcea sex cu o femeie. Chemarea naturii, de.  Nu mai găsesc acum, dar, atunci, incidentul a ridicat o grămadă de probleme, vis a vis de dreptul la intimitate şi altele, iar policianul respectiv parcă s-a retras din funcţia pe care o deţinea. Să nu-l uităm pe Strauss-Khan care a ieşit de tot din atenţia publică deşi s-a dovedit că violul n-a fost viol. A ieşit de la primele ecouri ale scandalului nu s-a mai aşteptat pronunţarea concluziilor anchetei. Pe atunci atunci candida la preşedinţia Franţei. Că francezii au ales prost se vede acum. Ce pretenţii poţi să ridici de la un holtei socialist?

De ce este căsnicia un reper de moralitate? După mine o căsnicie înseamnă o artă a compormisului, de la ambele părţi, fiecare partener trebuind să fie tolerant cu celalălalt. Nu se poate altfel. Ce este de zis de un om care se căsătoreşte a cincea oară? Eu una nu am cuvinte pentru că pot să pricep că n-a mers prima oară, hai că ai avut ghinion şi-a doua dar … până la cinci e cale lungă. O certitudine există totuşi, domnul Tăriceanu  ştie slujba de cununie pe de rost, a avut cinci repetiţii. Păi domnule Tăriceanu dumneata nu eşti în stare să te înţelegi cu o femeie cum crezi că vei putea să conduci o ţară? Dacă îmi spui de minunatele reuşite ca prim-ministru mi se face greaţă. Ai condus ţara în vremuri bune şi doar un retardat n-ar fi avut rezultate. Nu se pune. Bunicul meu a sintetizat cel mai bine situaţia. Avea un vecin al cărei fiica s-a măritat şi s-a tot măritat. Ca la ţară, bunicul s-a dus la nuntă prima oară, hai şi a doua dar, când a fost chemat a treia oară a izbucnit „apoi bade Dumitre, eu am înţeles că trebuie să-mi spăl obrazul o dată, hai şi-a doua da dacă Catinca dumitale o ţine tot aşa eu de câte ori sunt dator să-mi spăl obrazul?” şi nu s-a mai dus.

Dar noi suntem un popor blând şi tolerant, mai ales ospitalier, de parcă în alte colţuri ale lumii oaspeţii sunt alergaţi cu toporul, ce să mai,  suntem cum nu mai e nimeni. Aşa e. Oriunde în lumea civilizată, un politician care nu respectă, ca persoană publică, un anumit cod de conduită, o minimă morală, n-are decât să-şi dea demisia, să se retragă şi să facă în particular tot ce visează. De ce baba şi mitraliera? Pentru că e o imagine grotească dar nu imposibilă. Cam aşa cum e şi moralitatea în politica dâmboviţeană.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s