Fă, eşti proastă?

Cam ăsta e limbajul tinerelor din ziua de azi, „fă” şi „fată, eşti proastă?!”. Le auzi pe stradă, în mijloacele de transport în comun, în mall-uri  şi oridunde este aglomeraţie.  Înafară de faptul că a avea 16 ani, sau mai mult, şi a fi fată mare, este ceva … atât de ruşionos încât nici nu poate fi descris în cuvinte, de parcă ar fi un  concurs sau o cursă contra cronometru. De obicei, cele în situaţia de mai sus nu vorbesc despre asta preferând să mintă sau să evite subiectul pentru că altfel … ar fi ciuca miştourilor din clasă.

În rândul acestor tineri nu există nici un pic de empatie. Totul se reduce la a avea, după conceptul lor, viaţă socială şi a posta pe facebook unde eşti, menţionând, cu mare atenţie, ca să se ştie, cât de bine te distrezi tu.

Te uiţi la ei şi te întrebi când şi-au pierdut aceşti tineri măsura? E vina lor? A societăţii în care trăim? A şcolii? Părinţii nu au nici o responsabilitate? Şi nu, mediile sociale din care provin sunt atât de diversificate încât originea socială nu mai constituie o explicaţie pertinentă. Ce-i face să fie atât de răi în manifestări şi limbaj? Ce-i face să fie atât de grăbiţi să guste viaţa? O prietenă îmi spunea că, pe vremuri, avea acasă o carte editată înainte de război, despre viaţa sexuală. Un fel de broşură pe înţelesul tuturor.  Acolo se spunea că, mai ales pentru o fată, este recomandat să înceapă viaţa sexuală în preajma vârstei de 18 ani, deoarece sistemul osos se opreşte din dezvoltare pe la 20-21 de ani. Indiferent de vremuri, oricare ar fi progresul tehnologic, sistemul osos are acelaşi ritm. Cu toate astea vârsta medie la care se începe viaţa sexuală a scăzut până la 12 ani. 12 ani. Păi, decât atâtea manuale alternative mai bine s-ar edita broşuri pe diverse teme, precum cea de care îmi vorbea prietena, atât pentru educaţia copiilor cât şi pentru cea a părinţilor.

Zilele trecute eram cu soţul pe stradă. La un moment dat ne-a depăşit o puştoaică la 15-16 ani. Era grăbită, vorbea la telefon dar nu asta ne-a nedumerit ci înfăţişarea tinerei. Frumuşică dar solidă, cu un fund mare, lat, bombat, nimic diafan aşa cum ar fi trebuit să fie la aceea vârstă. Pe vremea noastră astfel de tinere erau câteva, de obicei erau ţinta glumelor băieţilor şi sufereau, că de, dintodeauna adolscenţi au avut un soi de răutate, acum însă, proporţia s-a inversat. Să fie de vină numai alimentaţia?

Un şef de-al meu  spunea că preferă o femeie între 30 şi 40 de ani pentru că atunci este femeie cu adevărat şi ştie ce vrea.  Adevărat. Există timp pentru toate şi, oricât ne-am grăbi, anumite lucruri vin la timpul lor nu când le chemăm noi. A începe viaţa sexuală devreme nu garantează poveşti frumoase.

Mai au aceşti tineri un sâmbure de romantism? Unii da, dar prea puţini. Şi hai fă, termină, ce ai, eşti proastă?

Anunțuri

1 comentariu

  1. Pingback: Fă, eşti proastă? | lilisatmari

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s